| 2 ΣΧΟΛΙΑ

The Primark Issue

primark_project_1

Έχουμε περάσει εδώ και πολλά χρόνια τη φάση κατά την οποία η μόδα προοριζόταν για τους λίγους και εκλεκτούς. Οι παλιότερες γενιές σίγουρα εκτιμούν περισσότερο την επίσκεψη σε χαριτωμένες και προσεγμένες boutiques, με τον υπάλληλο να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ευχαριστήσει τον πελάτη με τίμημα, φυσικά, τις εμφανώς υψηλότερες τιμές στα προϊόντα. Αντίθετα, η νέα γενιά είναι συνηθισμένη στα πάντα να συμβαίνουν τόσο γρήγορα, που μετά βίας μπορείς να κατανοήσεις το τί ακριβώς συμβαίνει. Από το online shopping που γίνεται πραγματικότητα με καναδυό κλικ, μέχρι το live streaming των πιο σημαντικών catwalks, οι νέοι καταναλωτές δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερα γρήγορο. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που βοήθησε στην ταχύτατη εξάπλωση του “fast fashion“, μία βιομηχανία που σύντομα απέκτησε μία νέα ορολογία (supermarket fashion), με τα Primark να έχουν κατακτήσει την κορυφή ήδη από πολύ νωρίς.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί τα Primark είναι η ένοχη απόλαυση των νέων καταναλωτών. Κάθε κατάστημα της μεγάλης αυτής αλυσίδας είναι ασφυκτικά γεμάτο με ρούχα και αξεσουάρ σε υπερβολικά χαμηλές τιμές. Τα περισσότερα ρούχα είναι βασισμένα στα trends της εποχής, κάποια από τα οποία είναι καταδικασμένα να ζήσουν για λίγο διάστημα καθώς οι τάσεις εξελίσσονται με εξωφρενικά ταχύτατους ρυθμούς. Υπάρχουν, φυσικά, και πιο διαχρονικά κομμάτια σε θέματα στυλ, αλλά η πλειονότητα των προϊόντων είναι φτηνές απομιμήσεις ρούχων που παρουσιάστηκαν σε διάσημες πασαρέλες. Όπως και να’χει, είναι αρκετά δύσκολο να βγεις από ένα Primark χωρίς να είσαι φορτωμένος με σακούλες που περιλαμβάνουν ρούχα, τα οποία είναι πολύ πιθανό να “γεράσουν” στο πίσω μέρος της ντουλάπας σου.

Επιπλέον, τα Primark αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να πειραματιστεί ο καταναλωτής με νέες και αμφιλεγόμενες τάσεις, χωρίς να αδειάσει τις τσέπες του και στη συνέχεια να αποφασίσει ποια trends θα υιοθετήσει, επενδύοντας σε πιο αξιόπιστα brands, βέβαιος πλέον για την επιλογή του. Τέτοιου είδους καταστήματα καταφέρνουν να εκδημοκρατικοποιήσουν τη μόδα, δίνοντας την ευκαιρία σε λιγότερο τυχερούς ανθρώπους να την ακολουθήσουν.

Ωστόσο, υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του θέματος. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι τιμές των Primark (και των παρόμοιων καταστημάτων) είναι τόσο χαμηλές; Η τρομερά κακή ποιότητα των προϊόντων είναι ένας από τους λόγους, κάτι που θα καταλάβεις μετά από μερικά πλυσίματα του ρούχου.  Και ενώ το αδιάκοπο φόρτωμα της ντουλάπας μας με τέτοιου είδους ρούχα είναι σίγουρα κάτι που οφείλουμε να αποφεύγουμε, πρέπει παράλληλα να συνειδητοποιήσουμε ότι προϊόντα τόσο κακής ποιότητας δεν μπορούν να δοθούν σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς για να ντύσουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Δυστυχώς, η κακή ποιότητα δεν είναι ο μόνος λόγος. Η άσχημη αλήθεια πίσω από τα φθηνά ταμπελάκια των Primark προϊόντων κρύβεται στους ίδιους τους εργάτες, οι οποίοι εργάζονται σε άθλιες συνθήκες, απάνθρωπες ώρες, με εξευτελιστικό μισθό (περίπου £80/μήνα). Και σαν να μην έφτανε αυτό, πολλές φορές τραυματίζονται θανάσιμα, όπως για παράδειγμα συνέβη πέρυσι, όταν ένα από τα εργοστάσια της εταιρίας κατέρρευσε σκοτώνοντας πάνω από 1000 ανθρώπους. Ουσιαστικά, λοιπόν, πρόκειται περισσότερο για σκλάβους παρά για εργάτες που εργάζονται κάτω από φυσιολογικές συνθήκες. Πρόσφατα, μάλιστα, προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τον Δυτικό Κόσμο, ράβοντας ταμπελάκια στα ρούχα με προειδοποιητικά μηνύματα που ζητούν βοήθεια. Τρεις άνθρωποι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι προς το παρόν με τις εν λόγω κραυγές βοήθειας, αλλά τα Primark ακόμα παραμένουν αμήχανα και μουδιασμένα.

Είναι τα πλεονεκτήματα των Primark τόσο σπουδαία ώστε να καταφέρουν να ισοφαρίσουν με τα αρνητικά; Ή είμαστε τόσο εγωιστές που είμαστε διατεθειμένοι να αγνοήσουμε την ιστορία πίσω από τις βιτρίνες, προκειμένου να αγοράσουμε ένα ακόμα παντελόνι; Η επιλογή είναι στα χέρια μας. Καμία επιλογή δεν είναι ούτε σωστή ούτε λάθος, άλλωστε ο κόσμος δεν είναι μονάχα άσπρο-μαύρο. Ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις, φρόντισε να είσαι ενημερωμένος για τις αρνητικές πτυχές των επιλογών σου και να βοηθήσεις με όποιον τρόπο μπορείς.

Το κείμενο αποτελεί μέρος της εργασίας μου για το London College of Fashion, όπως και η φωτογραφία, η οποία είναι συμβολική.