| 1 ΣΧΟΛΙΑ

A Day With Loukia

loukia-smellslikefashion-7

Με αφορμή το Do It Eco project, κατάφερα να πάρω μία γερή τζούρα ποιοτικής μόδας με μία σύντομη επίσκεψη στο ατελιέ της Λουκίας στο Κολωνάκι. Η σπουδαία σχεδιάστρια με καλωσόρισε με ένα τεράστιο χαμόγελο και με τη γλυκιά της φωνή άρχισε να εξηγεί ότι πάντα χρησιμοποιούσε αρκετά οικολογικά υλικά στις δημιουργίες, επομένως η συμμετοχή της στο Do It Eco δεν αποτέλεσε έκπληξη. Παραδέχτηκε ότι η χρήση οικολογικών υλικών δεν κάνει τη διαδικασία δημιουργίας ενός ρούχου δυσκολότερη, αλλά παρατήρησε ότι οι περισσότεροι σχεδιαστές αξιοποιούν συνθετικά υφάσματα γιατί είναι πιο φανταχτερά. Καμία σχέση, δηλαδή, με τις πριγκιπικές δημιουργίες της Λουκίας.

Το ατελιέ της στην οδό Κανάρη στο Κολωνάκι είναι πλέον θρυλικό και είναι γεμάτο από statement λεπτομέρειες – χαμηλά και ιδιαίτερα φωτιστικά δημιουργούν μία αίσθηση μυστηρίου στο χώρο, ενώ φορέματα κρεμασμένα παντού και μία μικρή λευκή γωνία με νυφικά μετατρέπουν το δωμάτιο στον παράδεισο κάθε γυναίκας. Πριν τη σύντομη ξενάγηση μου στο ατελιέ, η Λουκία επαναλαμβάνει μία ατάκα που έχει πει στο παρελθόν: “Τα υφάσματα έχουν μιλιά. Ο σχεδιαστής μπορεί να δουλέψει με ό,τι υλικό θέλει, αρκεί να υπακούσει στη φύση του”. Δε μπορώ να μη χαμογελάσω, λοιπόν, όταν η ματιά μου στέκεται (όπως πάντα) στα νεραϊδένια νυφικά της – η ρομαντική φύση μου με οδηγεί σε εκείνα με τις διαφάνειες και τις πολλές στρώσεις δαντέλας. “Η δημιουργία ενός τέτοιου ρούχου απαιτεί πολλές μέρες δουλειάς;” ρωτάω κάπως αθώα κι εκείνη υπερασπίζεται τους συνεργάτες της, απαντώντας αόριστα ότι “χάρη στα εξειδικευμένα χέρια που δουλεύουν στο ατελιέ, η διαδικασία απαιτεί πολύ λιγότερο χρόνο από ότι συνήθως”.

loukia-smellslikefashion-1 loukia-smellslikefashion-2 loukia-smellslikefashion-3 loukia-smellslikefashion-4 loukia-smellslikefashion-5 loukia-smellslikefashion-6 loukia-smellslikefashion-8 loukia-smellslikefashion-9 loukia-smellslikefashion-10 loukia-smellslikefashion-11 loukia-smellslikefashion-12 loukia-smellslikefashion-13 loukia-smellslikefashion-14 loukia-smellslikefashion-15 loukia-smellslikefashion-17 loukia-smellslikefashion-18 loukia-smellslikefashion-19 loukia-smellslikefashion-20 loukia-smellslikefashion-22 loukia-smellslikefashion-21 loukia-smellslikefashion-23 loukia-smellslikefashion-24

Γλυκιά, εύθραυστη και σωστή επαγγελματίας, η Λουκία ενσαρκώνει όλα τα χαρακτηριστικά των παλιών καλών σχεδιαστών. Ισορρόπησε άψογα στο φιλικό και στο τυπικό ύφος που απαιτούσε η συνάντηση μαζί μου και χάρηκα ιδιαιτέρως που γνώρισα μία ευγενική γυναίκα που δουλεύει πρώτα απ΄όλα για να ικανοποιήσει το πάθος της. Από τον τρόπο που ακουμπούσε τις δημιουργίες της, σου δίνει την εντύπωση ότι αντιμετωπίζει τα ρούχα σαν παιδιά της, τα φροντίζει και τα αγαπά και σίγουρα δεν τα βλέπει μόνο εμπορικά. Γι’ αυτά και για άλλα πολλά, χάρηκα πολύ που πέρασα το μεσημέρι της Τρίτης μαζί της.