| 0 ΣΧΟΛΙΑ

My #TEDxATH Experience

tedxathens-1

TEDx Athens. Το έχεις ακούσει πολύ αυτές τις μέρες, το timeline σου σίγουρα κατακλύστηκε από φωτογραφίες και video φίλων σου που ήταν εκεί. Ξέρεις όμως τι είναι; Είναι ένα συνέδριο που μιλάει για την επιχειρηματικότητα, την έμπνευση, τις νέες ιδέες, την πρωτοτυπία. Έχει σκοπό να δώσει κίνητρο, να σου δώσει την ευκαιρία για networking, να μιλήσει για ανθρώπους που έχουν πετύχει κάτι – ο καθένας στον κλάδο του. Οι ομιλητές του TEDx προέρχονται από ένα σωρό τομείς – πέρυσι, για παράδειγμα, ήταν καλεσμένη η Mary Katrantzou μεταξύ άλλων. Το TEDx είναι ένα παγκόσμιο event που ήρθε και στην Ελλάδα το 2009 και πλέον λαμβάνει χώρα τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη και, στην Αθήνα τουλάχιστον, επιμελείται από το φίλο και συνεργάτη Δημήτρη Καλαβρό και 64 άλλους εθελοντές. Μη φανταστείς ότι πρόκειται για ένα βαρετό συνέδριο, όμως. Είναι fun και σίγουρα σε αφορά ακόμα κι αν νομίζεις πως όχι. Γιατί, παρακολουθώντας έστω και μία ομιλία από το 2μερο αυτό event, σίγουρα θα δεις τον κόσμο λίγο πιο αισιόδοξα.

Δεν είχα παρακολουθήσει ποτέ  live το TEDx Athens. Ω, το έβλεπα μέσω του live streaming, έχω δει πολλά video στο youtube, αλλά ποτέ δεν είχα δώσει το παρόν στην εκδήλωση. Στην αρχή νόμιζα ότι δεν με αφορά, μετά δεν έβρισκα χρόνο. Φέτος δεν πρόλαβα να κλείσω εισιτήριο εγκαίρως αλλά είμαι τυχερή γιατί εκεί στο TEDx Athens με αγαπάνε πολύ και μου έκαναν δώρο γενεθλίων μία πρόσκληση. Πόσο χαμογέλασα όταν διάβασα την πρόσκληση, πόνεσαν τα μάγουλα μου από το πολύ χαμόγελο. Κάπως έτσι, λοιπόν, βρέθηκα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης (μιας και την πρώτη μέρα διάφορες υποχρεώσεις με κράτησαν μακριά *κλαψ*). Είχα μεγάλη αγωνία. Ευτυχώς, όμως, γύρισα σπίτι με ένα ακόμα μεγαλύτερο χαμόγελο.

Είχα την ευκαιρία να ακούσω ενδιαφέροντες ανθρώπους να μιλάνε για διάφορα θέματα, για τις δικές τους εμπειρίες, για Αχαρτογράφητα Νερά, που ήταν και το φετινό θέμα του event (ψάξε το #unchartedwaters για περισσότερα). Μπορεί να μην ταυτιζόμουν με τους περισσότερους σχετικά με τις εμπειρίες τους, ωστόσο ταυτίστηκα με το γενικό μήνυμα που πέρασαν: το φόβο για το άγνωστο και την ανάγκη να τον ξεπεράσουμε. Χειροκρότησα τον Ευγένιο Τριβιζά, τον άνθρωπο που όλοι θα θέλαμε να είναι παππούς μας, ο οποίος μας μίλησε για τη σημασία της φαντασίας στη ζωή μας. Παρακινήθηκα από τη Μαρία Καρρά να ενδιαφερθώ για τους συνανθρώπους μου και να προσφέρω στην κοινωνία μου. Ταυτίστηκα πλήρως με την Olivia Bee, τη 19χρονη και πολύ πετυχημένη blogger-φωτογράφο με απίστευτο βιογραφικό, η οποία τόνισε πως πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις και να είσαι αυθεντικός. Χαμογέλασα με τον Ricky Nierva της Pixar που μέσα σε 30″ μας ζωγράφισε τους κεντρικούς ήρωες του cartoon “UP” και που τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι, να προχωρούμε σε ενέργειες ακόμα κι αν είναι λάθος, ώστε να βρούμε το σωστό και να βελτιωθούμε.

tedxathens-2 tedxathens-3 tedxathens-5 tedxathens-6 tedxathens-7

Στο TEDx Athens έμαθα πολλά. Έμαθα ότι κανένας δεν ξεκίνησε από την κορυφή, ότι πρέπει να κοιτάζω μπροστά και να βλέπω τις ευκαιρίες, έμαθα ότι πρέπει να αποτύχω πολλές φορές για να πετύχω. Και, κυρίως, έμαθα κάτι που μάλλον ήξερα ήδη: αν δεν αγαπάς παθιασμένα αυτό που κάνεις, καλύτερα να μην το κάνεις. Ένα τεράστιο μπράβο σε όλους και όλες που βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί και φέτος το TEDx – σας θαυμάζω για το πάθος και την αφοσίωση σας, για την επιμονή στη λεπτομέρεια. Και σας ευχαριστώ που με κάνατε να δω τα πράγματα πιο καθαρά.

Σορρυ για τη χάλια ποιότητα των φωτογραφιών, iphone 4s με ρεζιλεύεις.