| 4 ΣΧΟΛΙΑ

C(l)opy Paste

ctrlCctrlV 

Θυμάμαι την πρώτη συμβουλή που μας έδωσαν στο Πανεπιστήμιο (θεέ μου έχω μεγαλώσει τόσο που δίνω συμβουλές από τα φοιτητικά μου χρόνια): “Να αναγράφετε πάντα την πηγή από όπου προήλθε κάποια πρόταση από την εργασία σας”. Και η δεύτερη συμβουλή, συνέχεια της πρώτης: “Ποτέ να μην γράφετε μόνο από τις πηγές. Πρέπει το κείμενο να είναι δικό σας και τα λόγια άλλων ανθρώπων να αποτελούν πολύ μικρό μέρος της εργασίας σας. Διαφορετικά, μηδενίζεστε”. Καλή η Wikipedia, καλό και το Google, αλλά για να γραφτεί οποιοδήποτε κείμενο χρειάζεται και λίγος κόπος από την πλευρά μας.

Και σκέφτομαι.. Αφού κατάφερα να ετοιμάσω ολόκληρη πτυχιακή για τα Zara και τα H&M με ελάχιστες πηγές και να βαθμολογηθώ με 8, δεν μπορεί να το κάνει ένας fashion editor; Αφού κατορθώνω να ανεβάζω τόσα κείμενα με πλούσιο περιεχόμενο στο ερασιτεχνικό μου blog, δεν μπορεί να το φέρει εις πέρας κάποιος που δουλεύει σε οργανωμένο website με αμοιβή και (ελπίζω) ένσημα; Όχι, δεν “borei” σε κάποιες περιπτώσεις. Με έκπληξη έμαθα ότι στο site “borο.gr” της κυρίας Δρούζα έχουν ανέβει αυτούσια άρθρα Ελληνίδων fashion bloggers, μεταξύ των οποίων κι εγώ, χωρίς την άδεια μας ή χωρίς κάποιο link που να οδηγεί στα δικά μας blogs. Με ανακούφιση σκέφτηκα την εξαιρετική και συχνή συνεργασία μου με το Miss Bloom και τους αγαπημένους fashion editors που εργάζονται εκεί, οι οποίοι πάντα ζητούν την άδεια μου ή των άλλων bloggers για οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπό μας και οποίοι δεν ξεχνούν τα links που οδηγούν στα blogs μας ή σε social media λογαριασμούς όταν ανεβάζουν κάποιο άρθρο μας ή guest post. Γιατί έτσι χτίζονται οι όμορφες  και ουσιώδεις συνεργασίες και μόνο έτσι θα μπορέσουν να συνεχιστούν. Ο δημιουργός  έχει τον τελικό λόγο για το πού θα φιλοξενούνται τα κείμενα του – εντάξει εκτός αν είσαι κάποιος υπερδιάσημος editor και δεν μπορείς να το τσεκάρεις. Το παράδειγμα του Miss Bloom είναι καθαρά ενδεικτικό, καθώς υπάρχουν και άλλα fashion sites (ή blogs) με τα οποία κατά καιρούς συνεργάζομαι.

Δεν είναι όμως μόνο το Boro. Κατά καιρούς έχω συναντήσει και άλλα sites που κάνουν κάτι ανάλογο ή έχω ακούσει περιστατικά παρόμοια. Γιατί, just so you know, εμείς στην μπλογκόσφαιρα είμαστε μία φαμίλια, μία μαφιόζικη αλλά στυλιστικά άψογη φαμίλια, και τα μοιραζόμαστε όλα μεταξύ μας. Και αν μία πληγωθεί, οι υπόλοιπες οπλίζονται με animal printed 12ποντα και ορμάνε στον αγώνα, γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να επιβιώσουμε σε μία χώρα η οποία αγαπά να μισεί τις fashion bloggers. Και γιατί, τελικά, έτσι πρέπει να γίνεται. Ω, υπάρχει ανταγωνισμός. Αλλά υπάρχει και φιλία και συνεργασία. Χαιρόμαστε με τις επιτυχίες του άλλου (με λίγα τσιμπήματα ζήλιας, αλλά χαιρόμαστε) αλλά παράλληλα στηρίζουμε ο ένας τον άλλον όταν υπάρξει αδικία. Και έτσι πρέπει να γίνεται σε κάθε χώρο εργασίας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κάτι που έχουμε χτίσει με κόπο και μεράκι.

Διαφορετικά ποιος ο λόγος να κουραζόμαστε για να παράγουμε περιεχόμενο, να σπάμε τα κεφάλια μας για να γράψουμε ένα όμορφο κείμενο, να τρέχουμε να φωτογραφιζόμαστε σέρνοντας μαζί και τους κακόμοιρους φίλους μας σε ρόλο φωτογράφου, να σπαταλάμε χρήματα στο να αγοράζουμε βιβλία μόδας προκειμένου να μαθαίνουμε και να εμπλουτίζουμε τα κείμενά μας; Ποιος ο λόγος να υπάρχουν ακόμα τα blogs μας αν πρόκειται να αναδημοσιεύονται άρθρα ή φωτογραφίες μας χωρίς την έγκρισή μας;

Eίμαι η Αλεξία, αγαπάω το Smells Like Fashion σαν παιδί μου και δεν θα αφήσω κανέναν να το εκμεταλλευτεί για δικό του όφελος. Χειροκροτήματα, κλείσιμο αυλαίας, η blogger σταματάει τη λογοδιάρροια. Υπόκλιση.

ΥΓ: Ευχαριστώ την Χριστίνα για την ενημέρωση και τη στήριξη επί τους θέματος.

ΥΓ2: Το Boro έπειτα από παράκληση μου κατέβασε τα άρθρα μου από το site. Παρ’ όλα αυτά είχα χρέος να ενημερώσω τους αναγνώστες για το περιστατικό, προκειμένου να μη δημιουργηθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση στο μέλλον. Το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει σκοπό επίθεσης προς το site της κυρίας Δρούζα, αλλά ενημέρωσης για την αδικία που τόσο συχνά συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με το λεγόμενο Clopy Paste όπως ονομάζεται στα social media από πολλούς.

Τη φωτογραφία την βρήκα στο Google.