| 2 ΣΧΟΛΙΑ

The Abercrombie & Fitch Scandal

abercrombie-and-fitch

Χαζεύοντας λίγο στο facebook έπεσα πάνω σε ένα λινκ που οδηγεί σε δηλώσεις εκπροσώπου της γνωστής εταιρίας Abercrombie & Fitch. Όταν είδα τίτλο “Τα Abercrombie προτιμούν να κάψουν τα ρούχα τους παρά να τα δωρίσουν σε φτωχούς ανθρώπους” κατάλαβα ότι έχει ζουμί η υπόθεση. Ο εν λόγω κύριος λοιπόν (που είχε ζητήσει να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά του) είχε ρωτηθεί, πριν 2 χρόνια, πώς αντιμετωπίζει η εταιρία τις παρακλήσεις για δωρεά ρούχων σε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς που ασχολούνται με φτωχούς ανθρώπους. Τι απάντησε; 

“Η εταιρία δε θέλει να δημιουργήσει την εικόνα ότι ο οποιοσδήποτε, ακόμα και φτωχοί άνθρωποι, μπορούν να φορέσουν τα ρούχα μας. Μόνο άνθρωποι με ένα συγκεκριμένο στάτους είναι σε θέση να αγοράσουν Abercrombie ρούχα και να φέρουν το όνομα της εταιρίας.”

Χμ. Με λίγη παραπάνω έρευνα (ευχαριστώ Google!) βρήκα μια πολύ πρόσφατη δήλωση του CEO της εταιρίας, Mike Jeffries. Ο συμπαθέστατος (#not) κυριούλης δήλωσε, με πολύ θράσος είναι η αλήθεια, ότι η εταιρία δεν παράγει ρούχα σε μεγαλύτερα μεγέθη γιατί θέλει το κοινό της εταιρίας να είναι όμορφο, λεπτό και cool. Και αποτελείωσε το θέμα λέγοντας ότι δε θέλουν οι πιο παχουλές γυναίκες να φορούν ρούχα τους. Αχ, πόσο κολλάει η δήλωση του με το προηγούμενο άρθρο που είχα κάνει, σχετικά με το size των μοντέλων!

Mike Jeffries, CEO of A&F

Mike Jeffries, CEO of A&F

Μη βιάζεσαι να νευριάσεις, έχει και συνέχεια. Πιο παλιά, είχε εξομολογηθεί τον λόγο που το προσωπικό των Abercrombie & Fitch είναι τόσο ελκυστικό (αν έχεις μπει έστω σε ένα κατάστημα τους, θα καταλάβεις τί εννοώ – όλοι οι πωλητές και οι πωλήτριες είναι hot): δεν θέλουν κανέναν υπέρβαρο ή όχι ελκυστικό μέσα στο κατάστημα τους! Δικαιολογεί φυσικά την τακτική αυτή ισχυριζόμενος ότι

“Ναι, περιορίζουμε το κοινό μας απευθυνόμενοι μόνο σε cool άτομα. Οι εταιρίες που δεν τα πάνε καλά, όμως, προσπαθούν να απευθυνθούν στον καθένα. Αλλά μετά γίνονται βαρετοί, σαν παγωτό βανίλια: δεν αποξενώνουν κανέναν, αλλά δεν ενθουσιάζουν κιόλας”.

Πώς διαχειρίστηκε η εταιρία το θέμα στο facebook; Χμ, δεν έκανε καμία αναφορά. Δεν υπάρχει όμως λόγος, το κοινό έχει ήδη σχηματίσει γνώμη και την εκφράζει με χιλιάδες σχόλια κάτω από τα posts του brand. Μερικά από τα πιο αγαπημένα μου: “Τοο bad I’m not cool to wear it”, ” Best part of my day? realizing I never have to walk into another one of your smelly, loud stores. My “too skinny” daughter and I are offended by your bigoted, yes bigoted comments and will not be shopping at your hellhole again. Oh, and we are “spreadin’ the news.”

Καταλαβαίνω πως κάθε brand έχει ένα συγκεκριμένο target group. Τα Chanel για παράδειγμα, δεν απευθύνονται σε εμένα και το ξέρω. Δεν έχουν βγει ποτέ όμως να με προσβάλλουν λέγοντας μου ότι δεν είμαι αρκετά πλούσια για να τα αγοράσω. Άμα θέλω, θα κάνω οικονομία 2 χρόνια και θα ορμήξω σε ένα κατάστημά τους για να αγοράσω ό,τι κάνει κέφι η καρδιά μου. Με ποιο δικαίωμα, λοιπόν, κύριε που δουλεύεις στα Abercrombie κάνεις διαχωρισμό με τόσο άσχημα σχόλια; Ναι, το να έχεις μόνο “cool” πελάτες με εμφάνιση μοντέλου  είναι το ιδανικό, δεν αντιλέγω. Μπορείς όμως να το πεις πιο κομψά.

Σε μία κοινωνία που πολλά παιδάκια αυτοκτονούν γιατί δέχονται ανελέητο bullying από “cool” συμμαθητές τους, είναι σωστό να κάνεις τέτοια σχόλια; Σε μία κοινωνία που γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά από νευρική ανορεξία, είναι σωστό να τις προσβάλλεις έτσι; Και, τέλος πάντων, γιατί να κρίνεις εσύ ποιος είναι cool και ποιος όχι; Ποιος σου εγγυάται ότι εγώ που (θεωρητικά) καλύπτω τις απαιτήσεις που έχεις θέσει, ότι είμαι πιο cool από μία άλλη κοπέλα με XL size και χωρίς κανέναν φίλο;

Να λοιπόν που τα Abercrombie & Fitch είναι στη δημοσιότητα. Any publicity is good publicity, σωστά; Μάλλον όχι στην περίπτωση μας. Αν κρίνω από τα χιλιάδες σχόλια στο page της εταιρίας, τα Abercrombie θα κάνουν πολύ καιρό να δούν πελάτη στα καταστήματα τους, καθώς προσβλήθηκαν και όσοι “επιτρέπεται” να είναι κοινό του brand.

Εγώ προσωπικά, που ήμουν μεγάλη φαν της εταιρίας, δεν πρόκειται να ξαναπατήσω στο κατάστημα τους.

[όλα τα παραπάνω δεν τα έβγαλα από το κεφάλι μου, μπορείς να τα βρεις στο συγκεκριμένο άρθρο]